Cărți citite în 2020 și un scurt top personal 📚💕

Încă nu-mi vine să cred că a venit momentul să scriu acest articol. Este primul de acest gen. De fiecare dată am vrut să vorbesc despre cărțile citite peste an, însă uitam o parte din ele, nu mă organizam la timp și tot așa. Anul acesta (de fapt cel care a trecut 🙂 ) am zis că nu se mai poate așa! Chiar de la început mi-am actualizat progresul pe Goodreads, am fost destul de disciplinată și din fericire am reușit să citesc destul de mult, zic eu!

Cei care doriți puteți să mergeți direct la finalul acestui articol și să mă urmăriți în vlogul dedicat Cărților din 2020. În acest articol amintesc și cărțile în format electronic, pe vlog am vorbit doar despre cele în format fizic

Așadar, pe Goodreads îmi apar 53 de cărți. Am citit câteva în plus, dar nu le-am putut înregistra aici. A fost un an chiar bun. Nu mi-am propus un număr anume. Da, am trecut ca provocare cincizeci, însă nu am depus efort pentru a o îndeplini. Am citit și recitit cu drag cât de mult am putut și când am putut.

În continuare, vă voi spune câteva cuvinte despre fiecare, de fapt voi face doar o trecere scurtă în revistă a titlurilor și la sfârșit și un top a celor care m-au impresionat în mod deosebit.

Doamna Bovary de Gustave Flaubert

„Stilistic, e proza care face ce-ar trebui sa faca poezia. Femeia Emma Bovary n-a existat niciodata: romanul Madame Bovary n-are moarte. Cartea are viata mai lunga decat femeia.“ Vladimir Nabokov

Cumpăr-o de aici

Această carte cred că nu mai are nevoie de nicio prezentare. Eu mi-am început anul cu ea și a fost de fapt o recitire. Cea de a treia. Și cred că și ultima. Mi-a dorit să revin la ea cu mintea de adult și să îl citesc pe Flaubert în limba lui, de aceea am citit-o în franceză pentru prima dată și nu regret nicio clipă. Va rămâne o carte de referință, dacă nu pentru talentul și măiestria lui Flaubert, măcar pentru pentru personajul creat, Doamna Bovary, care a ajuns să dea numele unei tulburări de personalitate. Personalitatea bovarică. Și acum, după recitire, am înțeles de ce și cui i se aplică mai bine decât pe stagiul de psihiatrie.

Când înflorește liliacul de Martha Hall Kelly

„Inspirata de evenimente si de oameni reali, Martha Hall Kelly a spus povestea a trei femei, plasata in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, care dezvaluie curajul, lasitatea si cruzimea acelor zile. Aceasta face parte din istorie – istoria feminina – si nu ar trebui sa fie uitata.“ - Lisa See

Cumpăr-o de aici

Despre această carte am scris pe larg impresiile mele AICI. Deci nu voi mai insista. Dacă sunteți pasionați de cărțile care dezbat subiectul celui de-al doilea război mondial, însă și cu tușe romanțate, e cartea potrivită.

Oamenii fericiți citesc și beau cafea de Agnes Martin-Lugand

A fost o carte tare drăguță. Simplă și relaxantă. A scris Diana despre ea, pe acest blog, mai multe AICI.

Parfumul de Patrick Süskind

In Proventa secolului al XVIII-lea, viata locuitorilor din orasul Grasse se scurge in ritmul dictat de cele mai inmiresmate flori: iasomia, lavanda, tuberoza si trandafirul. Pana cand, intr-o vara, diminetile parfumate incep sa fie prilejul unor descoperiri macabre: trupurile goale ale unor fete nubile, ucise cu o lovitura in moalele capului. Nimeni nu stie cine e criminalul, nici adevaratul motiv ce il impinge sa le ia viata acestor tinere. Pentru Jean-Baptiste Grenouille, caci umilul ucenic parfumeur al vaduvei Arnulfi, este vinovatul, frumusetea de-abia imbobocita a victimelor sale este asemenea unei flori rarissime, care imprastie in jurul ei efluvii pretioase. Din aceste efluvii sublime, Grenouille va distila cel mai primejdios parfum din lume.

Cumpăr-o de aici

Din clipa în care am văzut filmul, acum mulți ani, mi-am dorit să citesc acest roman. M-a impresionat foarte mult. Este una dintre acele cărți pe care nu le mai uiți. Scriitura este magistrală. Mi-am notat nu doar paragrafe, ci pagini întregi, pentru a le reciti din când în când. O carte impresionantă pe care cu siguranță o voi reciti.

Zuleiha deschide ochii de Guzel Iahina

Marea revelatie a literaturii ruse din 2015, romanul Zuleiha deschide ochii, salutat cu entuziasm la aparitie de Ludmila Ulitkaia si Evgheni Vodolazkin, a fost recompensat cu cele mai importante premii: Bolsaia Kniga (dublu castigator, Premiul intai si Premiul cititorilor – Locul intai), Iasnaia Poliana (Lev Tolstoi) si Kniga Goda. Este in curs de traducere in peste treizeci de limbi.

Cumpăr-o de aici

Descoperirea scriitoarei Guzel Iahina a fost una dintre cele mai mari bucurii literare din 2020. Are un stil de scriere incredibil. Crează imagini care ți se derulează în fața ochilor și au o forță de nedescris. Este un roman care surprinde metamorfoza unei femei simple care a trăit toată viața condusă de alții, respectând tradițiile tătare moștenite de generații. O viață cât o mie de vieți. Suferă și îndură. Este abuzată și nici măcar nu o știe. Totul se schimbă când soțul ei este ucis și ea ajunge să fie deportată în Siberia. O carte tulburătoare pe care o recomand cu tot sufletul!

Agatha Christie

M-am reîntors cu drag în universul din cărțile Agathei Christie. Am citit patru romane care îi poartă semnătura: Crimele ABC, Zece negri mititei, Misterioasa afacere de la Styles și Cine l-a ucis pe Roger Ackroyd. Nu cred că e nevoie să spun mai multe. Agatha Christie rămâne Regina Crimei, cu siguranță!

Înainte să te cunosc de Jojo Moyes

Lou Clark stie o multime de lucruri. Stie cati pasi sunt de la statia de autobuz pana acasa. Stie ca ii place sa lucreze la ceainaria The Buttered Bun si ca s-ar putea sa nu fie indragostita de iubitul ei, Patrick. Ceea ce Lou nu stie este ca e pe cale sa-si piarda locul de munca si ca viata ei ramane normala doar pentru ca e, in esenta, previzibila.

Cumpăr-o de aici

Și această carte am citit-o tot datorită filmului pe care l-am îndrăgit tare mult. Emilia Clarke o interpretează atât de bine pe Lou, încât și citind cartea tot pe ea o vedeam. Povestea este una duioasă și te prinde de la primele pagini. Lou Clark e o tânără plină de culoare și de veselie. Genul de om care luminează orice încăpere. Originală și ieșită din comun. Se îmbracă cu haine pe care și le face singură, mereu cu colanți colorați și tot felul de accesorii zurlii. O percepi ca pe un clopoțel. Își pierde slujba și ajunge să se angajeze ca asistentă personală pentru tânărul Will Traynor, paralizat de la gât în jos în urma unui accident de mașină. Ea intră ca un uragan de culoare și veselie în viața lui Will care suferă enorm și nu își mai dorește să trăiască. Vă va plăcea cartea! Este gingașă și duioasă, după cum am spus.

O săptămână fără un pic de Daniela Toader

Despre cartea Danielei am scris AICI. E o carte metaforă pe care iubitorii genului o vor îndrăgi cu siguranță!

Luluța și Petrișor sau povestea cuiburilor părăsite de Nicoleta Beraru

Pregatiti-va sa cititi urland in tacere. Aveti in fata o carte despre iubire. Iubirea de mama, pentru mama, de sufletul pereche, de tara, de adevar, de dreptate, de semeni, de Dumnezeu, de familie. Iubirea care te inalta pana la postura de Om. Iubirea care da cu tine de pamant pentru a te obliga sa o intelegi cu toate durerile ei.

Cumpăr-o de aici

Cartea mi-a dat impresia că a fost scrisă dintr-o răsuflare. Cu dor, cu patimă și pe alocuri cu obidă. Cu maturitate, în cunoștință de cauză și asumat. Pasajele scrise cu ortografie fonetică, în grai moldovenesc, mi-au cam dat de furcă, dar până la urmă m-am obișnuit și am savurat cartea pâna la ultimul punct. E un roman bun, o imagine a României de azi, plină de contraste, părăsită de nevoie de prea mulți, prezentată fără cosmetuzări sau poleieli. Categoric, merită citită!

Dincolo de stele de Kristin Hannah

Un roman emotionant despre iubire, maternitate, pierdere si noi inceputuri, Dincolo de stele ne aminteste ca acolo unde exista viata, exista speranta, si unde exista iubire, exista iertare. O poveste plina de forta care demonstreaza, o data in plus, de ce Kristin Hannah este una dintre cele mai iubite scriitoare contemporane.

Cumpăr-o de aici

Dincolo de stele este continuarea romanului Aleea cu licurici, o carte despre prietenia dintre Kate și Tully. E o carte simplă, frumoasă. Dar trebuie citite ambele pentru a savura cu adevărat povestea. 

Să nu râzi :(( de Raluca Feher

Imediat ce am terminat-o de citit am simțit nevoia să scriu despre această carte. Am făcut-o AICI. E o carte care m-a răscolit. Tăioasă și abruptă. E o carte cu adevărat bună și memorabilă!

Kids are not ok de Ionuț Chiva

Nimic din felul in care incepe povestea lui David, a sotiei sale Sabine si a fiicei lor Sofia, mutati de curind la tara, intr-o casa aflata in mijlocul unui peisaj bucolic, nu-l pregateste pe cititor pentru ceea ce urmeaza sa se intimple cu viata celor trei.

Cumpăr-o de aici

Am citit cartea cu un nod în gât. O scriitură ușor delirantă, pe alocuri aparent dezorganizată, însă extrem de matură și de corect gândită. Mi-a plăcut foarte mult cum a surprins dezlipirea de viață, de tot ce înseamnă lumea, a lui David eroul principal. El și șoția lui dau greș. Propriul lor copil, încă neajuns în preadolescență cade în capcana unui delir și devine victima unui abuz sexual. Un abuz kafkian, greu de digerat, deși autorul îți înșiră doar mici fragmente ca niște instantanee. Pe urmă cei doi se trezesc acuzați de pedofilie. Propria lor fiică îi ia pe amândoi la pachet cu nebunia la care a fost martoră. Ajung să stea trei ani în închisoare chiar dacă erau nevinovați. Îți mai poți reveni? Poți să îți reiei rutina, să îți privești în ochi copilul, să îl mai crești? Să fii cel de dinainte? Ionuț Chiva spune că nu! Și o face într-un stil aparte. O carte grea, dureroasă, surprinzătoare.

Din altă viață de Marius Albert Neguț

Am citit cu mare drag primele două volume din seria Din altă viață de Marius Neguț. Despre primul, Jurnal de copil, am scris pe larg AICI. Al doilea, CV de golan mi-a plăcut la fel de mult. Vi le recomand cu tot sufletul! De curând a apărut și cel de-al treilea roman din serie, Teleleu, pe care abia aștept să-l citesc!

Seria Harry Potter de J.K. Rowling

Da, abia acum am intrat în lumea magică a lui Harry Potter. Mi-a plăcut foarte mult și m-am simțit din nou copil! Am citit pe nerăsuflate cele șapte volume din serie și abia aștept să le recitesc alături de copiii mei. Minunate cărți!

Iartă-mă că te-am iubit de Ela E.H.

Iartă-mă că te-am iubit m-a scos din zona de confort. E o carte de dragoste scrisă cu sufletul. Am scris mai multe despre ea AICI. A apărut și partea a doua, Permite-mi să te mai iubesc puțin, pe care o voi primi foarte curând și sunt curioasă să o citesc.

Castelul pălărierului de A.J. Cronin

Vreau să-i mulțumesc domnului Ilie pentru această recomandare pe care mi-a făcut-o la o postare de pagina de Facebook. A fost o lectură extraordinară! Cu ușurință o pot trece în topul celor mai frumoase cărți pe care le-am citit vreodată. Toată acțiunea se învârte în jurul lui James Brodie, un om plin de cruzime și narcisist care își distruge treptat familia. E foarte bine scrisă, te cucerește și te ține cu sufletul la gură până la sfârșit.

Mândrie și prejudecată de Jane Austen

Cea mai cunoscuta si mai apreciata opera a lui Jane Austen va introduce in lumea de la cumpana veacurilor XVII si XlX. Observatia fina si umorul autoarei ofera cititorului delicioase momente de lectura, surprinzind modul de viata britanic la un anumit nivel social. Nu lipseste nici povestea de dragoste cu peripetiile ei.

Cumpăr-o de aici

Nu am reușit până acum să termin acest roman. Nu știu de ce nu m-a prins. Dar fiind o clasică am considerat că trebuie să o citesc. A fost plăcută până la urmă, dar nu chiar pe gustul meu. Însă știu cât e de iubită de multă lume, deci mă bucur că am citit-o și o recomand cu drag.

Acolo unde femeile sunt regi de Christie Watson

Cartea lui Christie Watson vorbeste despre iubirea materna in cele mai felurite reprezentari ale sale, dar prezinta si lumea exotica a Nigeriei, cu senzatiile, culorile si mirosurile care o definesc. Elijah, un baietel nigerian de sapte ani, nascut in Anglia, se lupta cu propriul comportament deviant, pe care il considera provocat de un vrajitor dinauntrul sau.

Cumpăr-o de aici

O poveste care mi-a plăcut foarte mult. Este despre iubirea maternă și despre efectele pe care le are un abuz asupra copiilor. Cât de mult contează să nu minimezezi bolile psihice și să ai parte de ajutor. M-a cutremurat finalul. Atât de real și de dureros. Da, e o carte care m-a impresionat cu adevărat.

Metamorfoza și alte povestiri de Franz Kafka

Franz Kafka, reprezentant marcant al prozei moderne, a influentat puternic multi scriitori, de la existentialistii francezi la Salinger sau Saramago.

Cumpăr-o de aici

Kafka este un scriitor genial. Cred că cei care iubesc literatura ar trebui să îl citească. Cel puțin pentru a-și putea o forma o părere proprie. Mi-au plăcut povestirile, dar recunosc că nu îi sunt un cititor potrivit. Le-am citit ușor forțat, nu cu acceași plăcere ca la alți scriitori. Însă, e Kafka. Și am spus tot. 

Culoarul morții de Stephen King

Mi-au plăcut toate filmele pe care le-am văzut făcute după cărțile lui Stephen King, dar nu i-am citit nicio carte. Green Mile (Culoarul Morții) e unul dintre filmele mele preferate, deci am considerat cartea o alegere perfectă pentru a-l descoperi pe Stephen King. Și așa a și fost! Deși văzusem filmul și scenariul a fost foarte fidel acțiunii din roman, a fost o reală plăcere să îl citesc. V-o recomand cu drag.

Bucuria de a trăi de Émile Zola

Pe Zola îl citesc mereu cu pasiune. Este unul dintre scriitorii mei preferați. Bucuria de a trăi m-a cucerit. Totul se petrece într-un mic sat de pescari, unde Zola ne invită în casa unei familii burgheze. Drama membrilor familiei se derulează având în decor marea și viața. Reușește să contureze o poveste amplă, pe care pur și simplu am iubit-o. Iar la sfârșit am simțit cu adevărat bucuria de a trăi. O carte foarte bună pe care mă bucur că am descoperit-o.

Șoareci și oameni de John Steinbeck

Soareci si oameni, unul dintre romanele clasice ale literaturii secolului trecut, este o poveste cu nuante parabolice despre prietenie si destin. Personajele centrale sint doi lucratori sezonieri, George Milton, un tinar inteligent si inimos, si Lennie Small, un urias naiv, cu o forta incontrolabila si o intirziere mentala ce il face sa semene cu un copil mare.

Cumpăr-o de aici

John Steinbeck mi-a demonstrat încă o dată în Șoareci și oameni de ce a meritat să fie laureat cu premiul Nobel pentru literatură. Este unul dintre puținii scriitori americani pe care îi iubesc, dar ce scriitor e! Am zis de multe ori că un adevărat maestru al literelor nu trebuie să epateze. Nu are nevoie de un stil aparte, mii de informații împletite printre cugetări sau de dorința de a ieși în evidență. Un adevărat scriitor te invită la un pahar de vorbă între prieteni și îți spune natural o poveste. Una care îți va rămâne mereu în suflet. Și asta s-a întâmplat în această carte. Minunat! 

Copiii de pe Volga de Guzel Iahina

„Am vrut sa vorbesc despre lumea coloniilor germane de pe Volga - vibranta, aparte, vie - o lume creata candva de oameni veniti din alta tara si pierduta astazi in negura timpului. Dar este si o poveste despre cum poate o mare dragoste sa nasca spaime in sufletul nostru si totodata sa ne ajute sa le depasim.“

Cumpăr-o de aici

Pe Guzel Iahina nu o citești. Pătrunzi în lumea ei și vezi, simți, trăiești. Cărțile ei sunt albume de imagini pe care le întorci, una după alta, tot mai repede, însă, zăbovind asupra lor pentru totdeauna. Copiii de pe Volga e o carte surprinzătoare, scrisă cu o forță incredibilă. Aștept cu nerăbdare să apară un nou roman al acestei scriitoare!

Eseu despre orbire de José Saramago

Intr-un oras anonim, populat de personaje fara nume, izbucneste o boala ingrozitoare ce provoaca orbirea. Fara o cauza aparenta, in afara de cea morala, oamenii isi pierd, unul cate unul, vederea si barbaria se dezlantuie. Unica reactie a politicienilor este represiunea, urmata in curand de aparitia lagarelor. Din motive necunoscute, o singura persoana scapa de flagel - sotia unui medic, cea care ii va conduce pe oameni spre lumina.

Cumpăr-o de aici

Să vorbesc despre cartea asta nu pot. O recomand. O recomand cu tot sufletul. Am citit fiecare cuvânt ca pe ultimul de care mă pot bucura. Nu știu ce să spun mai mult. Poate doar că ce bucurie că am descoperit-o! E cutremurătoare!

Fata cu portocale de Justein Gaarder

La 15 ani, Georg afla ca, printr-o scrisoare, tatal sau ii lasase mostenire o serie de intrebari la care sa caute raspunsul si un mister cu totul neobisnuit pe care baiatul va trebui sa-l rezolve. Citind scrisoarea lasata de tatal sau, baiatul afla o extraordinara poveste de dragoste, capabila sa invinga fricile vietii si inevitabilitatea mortii.

Cumpăr-o de aici
De această carte am aflat de la Diana. M-au cucerit impresiile ei despre ea și cu prima ocazie am cumpărat-o. A fost peste așteptări. E caldă, dulce, parfumată. O poveste duioasă de iubire, de viață și de speranță. O recomand!

Guillaume Musso

Am citit două cărți de la Musso. Viața secretă a scriitorilor și Fata și noaptea. Nu pot spune că mi-au plăcut în mod deosebit. Au fost interesante, scrise bine, dar nu excelente. Misso scrie pentru după-amieze leneșe.

Pacienta tăcută de Alex Michaelides

Viata Aliciei Berenson este aparent perfecta. Pictorita renumita casatorita cu un fotograf de moda, ea traieste intr-o casa superba, cu vedere spre parc, intr-una dintre zonele cele mai dorite din Londra. Intr-o seara, sotul ei Gabriel se intoarce acasa tarziu de la o sedinta foto, iar Alicia il impusca de cinci ori in fata si apoi ramane tacuta mai multi ani. Refuzul Aliciei de a vorbi sau de a da orice fel de explicatii transforma o tragedie domestica in ceva mult mai teribil, un mister care capteaza imaginatia comunitatii si o face pe Alicia celebra.

Cumpăr-o de aici

Un thriller psihologic excelent! Am tot citit despre această carte. Mulți spun că e prea lăudată. Unii au fost șocați de final, alții afirmă cu mândrie că și-au dat seama. Nu contează. Chiar deloc. Este o carte foarte bună, scrisă perfect. Merită, după părerea mea, și o recitire. Scriitorul a fost foarte atent la detalii, iar acum îmi vin peste mine și mă încântă. Mi-a plăcut foarte mult! 

Simetria dorințelor de Eshkol Nevo

Patru barbati tineri, buni prieteni, au obiceiul de a se intalni pentru a urmari impreuna finala Campionatului Mondial de Fotbal, iar unul dintre ei are o idee: fiecare sa scrie pe o bucatica de hartie cate trei dorinte pe care le vrea implinite pana la meciul final al urmatorului Campionat Mondial, cand vor vedea ce anume au reusit sa realizeze si ce nu. Aceasta secventa din deschiderea romanului marcheaza momentul in care Nevo incepe sa exploreze culisele vietilor si trairilor cele mai intime ale celor patru tineri, cartografiind o prietenie care ni se dezvaluie in toata forta ei covarsitoare, in ciuda tradarilor, a violentei, a resentimentelor si chiar a mortii.

Cumpăr-o de aici

Este greu să vorbești despre cartea asta. Mie îmi e, cel puțin. Aș putea spune că este vorba despre prietenie. O prietenie aparte între patru bărbați. Sau aș putea aminti că e și despre fotbal.
Ori aș putea să mă încumet să pornesc un monolog, inspirat de cel al naratorului, și să mă dezvălui în fața voastră cu totul. Pentru că asta mi-a făcut lectura ei.
O poveste aparent simplă- ce poate fi atât de captivant la o prietenie?- dar atât de subtilă, de complexă, de plină de simboluri! Nu e un roman facil, însă poți citi ușor despre emoție?

Spuma zilelor de Boris Vian

Este o poveste, scrie autorul, “in intregime adevarata, din moment ce am inventat-o de la un cap la altul” despre dragostea a doua personaje, Colin si Chloe. Frumoasei Chloe, o creatura la fel de frumoasa precum piesa muzicala cu acelasi nume interpretata de Duke Ellington, ii creste in plaman un nufar urias care o sufoca.

Cumpăr-o de aici

A fost prima întâlnire cu scriitorul Boris Vian, “copilul teribil” al literaturii franceze și m-a cucerit! Spuma zilelor este o carte cutremurătoare, stilul unic și atât de diferit de ce am mai citit până acum m-a zguduit. Sincer, la final am avut un nod în gât. Nu o recomand tuturor, scriitura lui Vian e atât de aparte, încât trebuie să o simți nu să o citești. Kafkiană e puțin spus. Mult prea puțin. Lui Kafka nu îi sunt cititorul potrivit, dar lui Boris Vian, da!

În spatele ușilor închise de B.A. Paris

Jack si Grace sunt un cuplu desprins din povesti. Jack e manierat, aratos, unavocat de succes. Grace e frumoasa, buna gospodina si pare indragostita la nebunie de sotul ei. Sunt imposibil de separat si lumea ii vede mereu impreuna. Prietenele si-ar dori ca Grace sa iasa cu ele la pranz sau macar la o cafea. Unii cred ca aceasta este dragoste adevarata. Altii se intreaba de ce Grace nu raspunde niciodata la telefon. Si de ce are zabrele la fereastra dormitorului. Unde se termina iubirea si unde incepe teroarea?

Cumpăr-o de aici

Am citit cartea pe nerăsuflate! În spatele ușilor închise de B.A. Paris mi-a părut a fi un thriller psihologic. Nu sunt cunoscătoare, nu garantez că o încadrez corect, dar asta a fost senzația pe care mi-a lăsat-o. Mi-a plăcut enorm! Este dovada că aparențele pot înșela. Că în spatele unor uși închise oamenii își arată adevărata față. Că abuzul familial nu lasă întotdeauna urme vizibile pe corp. Că monștrii și victime pot să ia cina cu noi într-o seară și să nu îi putem recunoaște. Să vedem doar aparenta fericire, iubire și perfecțiune.

O mie nouă sute optzeci și patru de George Orwell

Winston Smith este un personaj obisnuit: el uraste, iubeste si munceste ca oricare alt om. Ceea ce-l face deosebit este faptul ca traieste intr-o lume infernala, in care a uri, a iubi sau a munci sint ginduri venite dintr-un efort supraomenesc al fiecarei clipe. Romanul O mie noua sute optzeci si patru descrie tabloul apocaliptic al unei Londre din era postatomica, locul de nastere al unui regim totalitar in care orice logica pare sa fi fost abolita.

Cumpăr-o de aici

Când vine vorba de cărți încerc să am mereu cuvintele la mine. Când vine vorba despre această carte, nu. Degeaba aș vorbi despre ea. O parte din ea chiar ne e posibil viitor… E singura carte despre care îmi permit să spun că trebuie citită de toată lumea.

Cel care mă așteaptă de Parinoush Saniee

Roman interzis de doua ori.Evenimentele debuteaza in anul 1979, cu putin timp inainte de revolutia iraniana, si se concentreaza asupra vietii unei femei obligate sa se descurce singura, cu trei copii, intr-un oras dezbinat de conflicte politice si religioase, aflat intr-o permanenta stare de instabilitate si nesiguranta.

Cumpăr-o de aici

După ce am citit “Tatăl celuilalt copil” mi-am dorit mult să citesc și această carte de aceeași autoare. Un roman interzis de două ori de regimul iranian. Mi-a plăcut mult. M-am “speriat” inițial că mă va face să mă revolt și să sufăr cum am făcut-o la cărțile lui Khaleid Hossein, dar mi-a oferit o altfel de senzație. M-am îndrăgostit de Masumeh, protagonista. Am simțit-o atât de aproape și am înțeles-o atât de bine, chiar dacă îmi este aproape necunoscută cultura islamică. Vă recomand cartea cu mare drag! 

Scandalul de Fredrick Backman

Situat in inima padurii, Bjornstad-ul pare un oras mort. Singura sansa ca economia sa reinvie este ca echipa de juniori sa castige finala campionatului de hochei. Dar pentru unii dintre tinerii hocheisti de saptesprezece ani, educati in spiritual „doar victoria conteaza” presiunea devine prea mare, iar importanta pe care o dau victoriei transcende dimensiunea morala a vietii lor in comunitate. Si atunci cand interesele – fie ele financiare, fie legate de glorie – devin mai importante decat oamenii, victimele devin vinovati, iar cei diferiti devin paria.

Cumpăr-o de aici

Nu cred că mai e o surpriză că Fredrik Backman e unul dintre scriitorii mei preferați. Sunt extrem de fericită că l-am descoperit, iar dacă voi nu ați făcut-o încă sau îl evitați din diferite motive, vă îndemn să îi dați o șansă. Garantat vă va cuceri. Pe fiecare. Scandalul este, după părerea mea, cea mai bună carte a lui de până acum. Mai am de citit două (Noi contra voastră, continuarea acestui roman și Britt-Marie a fost aici), însă afirm sigură pe mine că nu voi uita niciodată Scandalul. Este excelentă!

A fost ultima carte pe care am citit-o în 2020 și a fost încheierea perfectă a unui an literar care mi-a oferit multă bucurie!

În continuare vă voi arăta cărțile care m-au impresionat cel mai mult în acest an. Am vorbit în vlog despre ele, sper să vă placă! Și nu uitați că mă puteți ajuta cu un subscribe.

Cărți speciale din 2020

Ana, protagonista romanului cu același nume, este un personaj cu nimic mai prejos decât Scarlett O’Hara, ori alte eroine cu rezonanță literară. Frumoasă și puternică, trăiește și iubește într-un secol bântuit de istorie și de mentalitățile strâmte ale satului ardelenesc din acele timpuri . Destinul ei stă sub semnul unui mare secret, purtat în suflet toată viața.

Cumpăr-o de aici
Citește recenzia AICI

Dacă scrisul este un antidot împotriva uitării și durerii, ce colibă trainică o să-mi fac din rânduri. O colibă nu se poate compara cu un bordei, dar nici cu o umilă casă care nu ar avea ușă și ar trebui mereu să intri pe fereastră. E un acoperiș deasupra capului și inimii, sub care se pot adăposti toți oamenii. (Simona Poclid)

Cumpăr-o de aici

Citește recenzia AICI

Povestea unei eroine înfrânte și victorioase în același timp. Un suflet la granița aproape imperceptibilă dintre lumină și întuneric. Este povestea Sarei, din noua carte semnată de Cristina Lincu. Este povestea fiecăruia dintre noi.

Cumpăr-o de aici
Citește recenzia AICI

Autoarea juxtapune povestile a trei femei care n-au cum sa se intalneasca, traind in epoci diferite, dar care au in comun simtul trecerii si dorinta de a opri curgerea necontenita a timpului, construind ceva – o biserica, o casa, o familie.

Cumpăr-o de aici

rfana care descopera un Chisinau multicultural a fost infiata dintr-un orfelinat satesc de o femeie singura si ambitioasa, care vrea sa-i ofere un viitor prosper ori poate cumparata ca mana de lucru si exploatata la fel de nemilos ca in romanele lui Dickens? Intrebarile te urmaresc si dupa lectura pasionanta a acestui roman de formatie a unei fete care creste intre doua limbi si doua culturi, in anii cand se schimba frontierele si sistemele politice.

Cumpăr-o de aici

Un spargator de banci inarmat fuge de la locul faptei si ajunge intr-un apartament scos la vanzare, unde are loc o vizionare. Pentru ca politia e pe urmele sale, se baricadeaza inauntru si ii ia ostatici pe cei sapte potentiali cumparatori, aparent normali si inofensivi, printre care doi "rechini" imobiliari, un cuplu de lesbiene, o multimilionara cu tendinte suicidare si un sabotor de vizionari deghizat in iepure. Dar lucrurile o iau razna atunci cand ostaticii si spargatorul incep sa-si dezvaluie dramele personale si anxietatile.

Cumpăr-o de aici

Actiunea romanului se desfasoara incepand cu anul 1407. Eroul principal, Marcus, este un baiat de zece ani, fiul lui Marcus I de Saxa, principele unei mici feude dintr-o zona de munte. Dupa ce asista la atacul unei bande de asasini, care ii ucide intreaga familie, copilul reuseste sa fuga din castel, scapand de criminalii trimisi acolo de un nobil din vecinatate. Pentru a supravietui, se da drept un copil orfan si este silit sa indure toate lipsurile si umilintele vietii unui taran serb

Cumpăr-o de aici

Și bineînțeles cartea în care e publicată și povestirea mea, apărută la Editura Siono!

Dragostea convinge, învinge, surprinde ori te copleșește. Legături nebănuite ori nepotrivite. De ce? Poate vârsta, poate condiția socială, poate momentul ori pur și simplu ceasul rău, pisica13: te afli în momentul nepotrivit lângă omul dureros de potrivit. Nuanțe de piper și ciocolată demonstrează un adevăr valabil al vieții: It is what it is.

Cumpăr-o de aici
Puteți citi impresiile mele AICI
Să avem un 2021 literar minunat!

Sursa pozelor și a descrierilor: libris, bookzone și siono

Fundalul pozei de copertă: goodreads

4 thoughts on “Cărți citite în 2020 și un scurt top personal 📚💕

  1. Parfumul și Acolo unde femeile sunt regi sunt între cărțile mele preferate din toate timpurile ❤️ Și Madame Bovary e specială de asemenea ❤️

  2. Foarte bun articolul, excelent prezentate cartile, impreuna si fiecare in parte. Am citit si eu un numar de carti dintre ele si mi-au placut mult. Felicitari si multumesc pentru recomandari!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *